Mit jelent az ESG?

Az ESG a Fenntarthatóság három pillére!

Az ESG azt írja le, hogy egy vállalat hogyan veszi figyelembe a környezeti, társadalmi és irányítási szempontokat a működésének minden területén.

Az ESG megmutatja, hogy a vállalat milyen mértékben járul hozzá aktívan a fenntarthatósághoz, azaz milyen a fenntarthatósági teljesítménye, és ez milyen hatással van a környezetére.

A befektetők és a bankok egy vállalat értékelése során ezeket a kritériumokat számos minősítésben és elemzésben veszik figyelembe.

E – mint Environment, azaz Környezet

A környezet vagy ökoszisztéma az élő és nem élő dolgok összetett rendszere, amelyben az anyagok és az energia körforgása történik. Az ökoszisztéma az alapja annak, hogy az élet fennmaradhat a Földön.

A fenntarthatóság alapja az ökoszisztéma, amelynek megőrzése kulcsfontosságú a fenntartható fejlődés szempontjából.

  • Energiafelhasználás: fontos, hogy a vállalat milyen és mennyi energiát használ fel működése során. Energia nélkül nincs előállított termék, de mindig van egy jobb megoldás.
  • Talaj, víz és levegő: így együttesen tekinthetünk rájuk, mint a környezetvédelem megőrzendő alapköveire. Fontos tudatosan felmérni azt, hogy mennyit használunk belőlük, illetve, hogy mennyire szennyezzük őket működésünk során.
  • Környezetvédelem: Az olyan intézkedések, amelyek megóvják az ökoszisztémát és a környezetet a káros hatásoktól, például a víz- és a levegőszennyezés elleni küzdelem, az erdők védelme és a természetes élőhelyek megőrzése.

S – mint Social, azaz Társadalom

A fenntartható társadalmi fejlődés célja az, hogy biztosítsa az emberek jólétét és boldogulását, miközben biztosítja a környezetvédelmet és a jövő generációk érdekeit is szem előtt tartja.

A fenntartható társadalom az emberek közötti együttműködésen, a társadalmi igazságosságon és a társadalmi felelősségvállaláson alapul.

  • Szociális igazságosság: társadalmi rendszer, amelyben minden embernek azonos jogai és lehetőségei vannak, és amelyek nem károsítják az emberi egészséget.
  • Társadalmi felelősségvállalás: intézkedések, amelyek lehetővé teszik a vállalkozásoknak és az intézményeknek, hogy támogassák a környezetvédelmet és a társadalmi fejlődést.
  • Egészségügy és oktatás: szolgáltatások, amelyek biztosítják az emberek egészségét és jólétét, valamint a lehetőséget az oktatásra és az élethosszig tartó tanulásra.
  • Társadalmi együttműködés: társadalmi szerveződések és kezdeményezések, amelyek az együttműködésen és az önkéntességen alapulnak, céljuk a környezetvédelem és a társadalmi fejlődés előmozdítása.

G – mint Government, azaz Gazdaság

A fenntartható gazdaság azt jelenti, hogy az anyagi javak és szolgáltatások előállítása, elosztása és felhasználása megfelel a jelen szükségleteinek, de nem károsítja a jövő generációk lehetőségeit a saját szükségleteik kielégítésére.

A „gazdaságot” vállalatok esetében a gazdálkodással, vállalatirányítással azonosítjuk.

  • Fenntartható termelés: termelési folyamatok, amelyek csökkentik a környezeti hatásokat és minimalizálják a hulladékot, valamint az erőforrások hatékony felhasználását teszik lehetővé.
  • Fenntartható fogyasztás: fogyasztási szokások, amelyek támogatják a tudatos vásárlást és a hulladékcsökkentést.
  • Körforgás, újrahasznosítás: folyamatok, melyek támogatják, hogy az előállított termékeink újrahasznosíthatók legyenek, valamint arra, hogy a felhasznált alapanyagok és csomagolóanyagok újrahasznosított vagy környezetbarát összetevőkből készüljenek.
  • Hulladékgazdálkodás: viselkedési norma, mert mindenki termel hulladékot! Kérdés, hogy mennyit, és hogyan szabadul meg tőle. Számos jó példa vesz bennünket körül arra vonatkozóan, hogyan lehet ezt a környeztünk károsítása nélkül megvalósítani.

Ha érdekel a téma, keress minket!